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Addendum to Billet D’Etat for 13th June 2018 
 
 
Item VII Proposed Amendment to Rules of Procedure – States Members  
 
Please note that there was a formatting error in the proposition for this item.  The 
proposition on the Billet should be replaced by the following.  The only changes are 
that “(1)” immediately following Rule 17 has been removed from paragraph one and 
items (8) and (9) have been reformatted into bold and italic as these two items are 
additions to Rule 17:- 
 
 
“The States of Alderney is asked to resolve in exercise of their powers to 
prescribe rules of procedure applicable to meetings of the States under section 
45(1) of the Government of Alderney Law, 2004, that the following amendments 
are made to the States of Alderney Rules of Procedure, as amended (additional 
words, shown in bold italics, are added to Rule 17):- 
 
17 (1) At any States meeting a Member may put a question concerning 
States’ business to the Chairman of any States Committee or to one or more of the 
Alderney Representatives in the Guernsey States of Deliberation for a verbal 
reply provided that he has given notice thereof in writing, at least seven days prior to 
the date of the meeting, to the President and to the Chairman of the Committee or 
Alderney Representative to whom the question is to be put. 
 (2) No discussion shall arise out of a question put under this Rule. 
 (3) Where a question has been put to a Chairman of a Committee or to 
an Alderney Representative under this Rule, the President may allow a 
supplementary question to be put by any member if it arises from the reply to the 
original question; but the Chairman of the Committee concerned or Alderney 
Representative may decline to answer if, in his opinion any answer given by him 
might be inaccurate or misleading 
 (4) A member may at least fourteen days prior to the meeting, place a 
question on any subject in accordance with this Rule for Written Reply by addressing 
the same to the Chairman of the States Committee concerned or to one or more of 
the Alderney Representatives in the Guernsey States of Deliberation and by 
furnishing a copy thereof to the President. 



 
 (5) Where a question is placed in accordance with paragraph (4) of this 
Rule, the Chairman of the States Committee concerned or Alderney 
Representative shall, subject to paragraph 7 of this Rule, furnish a written reply 
thereto by addressing the same to the Member who placed the question and he shall 
furnish a copy of the reply to the President, who shall cause a copy of the question 
and of the reply thereto to be printed in the Deliberations of the meeting at which the 
question was put. 
 (6) The placing of a question in accordance with paragraph (4) of this 
Rule or the receipt of a reply thereto shall not preclude the Member who placed the 
question or any other member from addressing a question on the same subject at 
any meeting in accordance with paragraph (1) of this Rule. 
 (7) The President may, on the grounds of public interest, rule that a 
Question placed in accordance with this Rule shall not be answered by the Chairman 
of the States Committee concerned or Alderney Representative or that the 
Question need not be answered by him. 
 (8) An Alderney Representative may decline to answer a question, 
whether verbal, written or supplementary, put to him under this Rule if, in his 
opinion, he is precluded from so doing by any provision of a code of conduct  
to which he is subject by virtue of section 20F of the Reform (Guernsey) Law, 
1948 or by any other duty attaching to his position as an Alderney 
Representative, including (for the avoidance of doubt) his membership of any 
Committee of the States of Deliberation of the Island of Guernsey. 
 (9) In this Rule, "Alderney Representative" means a member elected 
in accordance with section 3(a) or (b) of the States of Guernsey 
(Representation of Alderney) Law, 1978 as a representative or alternative 
representative of Alderney in the States of Deliberation of the Island of 
Guernsey.” 
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